אחד השרירים המשמעותיים ביותר לעבודתה של פיזיותרפיסטית רצפת אגן (מלבד שרירי רצפת האגן), הוא שריר הסרעפת! איזה שריר מופלא! בואו נצלול יחד לעולם המופלא של האנטומיה והפיזיולוגיה שלו ונבין מה הקשר בין הסרעפת לרצפת האגן.
מהי הסרעפת?
הסרעפת היא שריר שטוח בצורת כיפה החוצה את הגוף לרוחבו ומפריד בין חלל בית החזה לבין חלל הבטן. שריר הסרעפת מתחיל מכמה אזורים : הצלעות התחתונות, עצם החזה מלפנים ומעמוד השדרה מאחור והוא משחק תפקיד מרכזי בתהליך הנשימה שלנו.
דרך פתחים בסרעפת עוברים הוושט, כלי דם ועצבים ומכיוון שהסרעפת סובבת מסביב לפתח שבו עובר הושט, יש לה תפקיד במניעת עליית מזון בחזרה מהקיבה לושט.

איך הסרעפת פועלת?
כשאנחנו שואפים, מכניסים אויר דרך הנחיריים, הסרעפת מתכווצת ויורדת כלפי מטה. זה מגדיל את נפח בית החזה ויוצר לחץ שלילי שגורם לאוויר להיכנס לריאות. כשאנחנו נושפים, הסרעפת נרגעת וחוזרת למעלה, מה שעוזר לדחוף את האוויר החוצה מהריאות.
כאשר הסרעפת אינה מתפקדת כראוי, עלולה להתפתח נשימה לקויה. במצב זה, מגויסים שרירי עזר לנשימה, כולל שרירים סביב הצוואר והכתפיים, מה שעלול לגרום לכאבים באזורים אלה ובגב.
הקשר המופלא בין הסרעפת לרצפת האגן
הסרעפת ורצפת האגן אמורות לעבוד יחד בתיאום מושלם! כשאנחנו שואפים, הסרעפת ורצפת האגן יורדות יחד. כשאנחנו נושפים, שתיהן עולות בחזרה. זה כמו ריקוד מתואם שמסייע לייצב את הליבה שלנו ולווסת את הלחץ התוך-בטני.
השפעות נוספות
הסרעפת לא רק עוזרת לנו לנשום. היא גם:
- מסייעת בתהליכי עיכול, מכיוון שהיא מניעה את מערכת העיכול במהלך התנועה שלה.
- תומכת ביציבה שלנו
- מכיוון שצינור הושט עובר דרכה, היא עוזרת במניעת רפלוקס חומצי
- נשימה עמוקה המערבת את הסרעפת, מפעילה את מערכת העצבים הפרהסימפטטית, העוזרת להקלה על מתח וסטרס וחזרה לאיזון ורגיעה.
מה עושים בפיזיותרפיה של רצפת האגן לטיפול בסרעפת?
#במהלך טיפול פיזיותרפיה, נבדוק ביחד מה שלום הנשימה, האם היא עמוקה או שטחית, מהירה או איטית ומה זז עם הנשימה, הבטן? הצלעות? החזה?
#נשתמש בטכניקות נשימה מעולם הפיזיותרפיה ועולם היוגה בכדי לשפר את התנועה של הסרעפת ובעקבותיה את זו של רצפת האגן ואיברי הבטן
#אפשר להניע ולמתוח את השריר הזה בעזרת טכניקות שמשלבות מגע בשילוב עם הנשימה. כמה כיף לנשום נשימה טובה ומלאה אחרי מתיחה של הסרעפת!
