חיזוק רצפת אגן לטיפול בדליפת שתן

אחד המאמרים הקלאסים

היום בפינת המאמר, נדבר על אחד המאמרים הקלאסים שמדבר על חיזוק רצפת אגן לטיפול בדליפת שתן במאמץ. קארי בו, שהיא החוקרת הראשית במחקר, היא אחת מאבות המחקר (אמהות המחקר בעצם!) של רצפת האגן בעולם והוציאה יותר מ280 מאמרים בנושא! הרבה ממה שאנחנו יודעים, ממה שמבוסס מחקרית בעולם רצפת האגן, התגלה במחקרים שלה.

סיכום מאמר שהראה כי חיזוק רצפת אגן הינו הטיפול האפקטיבי ביותר בדליפת שתן לעומת אלקטרותרפיה ומשקולות נרתיקיות.
דימוי המעלית הוא אחד המוכרים ביותר להפעלת רצפת האגן. כמו במעלית אנחנו רוצות לסגור את הדלתות ורק אז להתחיל לעלות בקומות. ולא לשכוח לרדת (שזה בעצם לשחרר!)

מטרת המחקר:

מטרת המחקר הזה, משנת 1999, היתה לבדוק האם יש הבדל בין תרגול לחיזוק רצפת אגן, שימוש באלקטרותרפיה (חשמל), משקולות וגינליות או ללא טיפול כלל על כוח שרירי רצפת אגן, ומה ההשפעה על דליפת שתן במאמץ.

עיקרי המחקר:

סיכום מאמר שהראה כי חיזוק רצפת אגן הינו הטיפול האפקטיבי ביותר בדליפת שתן לעומת אלקטרותרפיה ומשקולות נרתיקיות.

במחקר השתתפו 107 נשים שהתאימו לקריטריונים: היתה להם דליפה במאמץ, יותר מ4 גרם של נוזל במבחן פד (הסבר על המבחן הזה בהמשך) ושלפוחית בתפקוד נורמלי. הנשים חולקו רנדומלית לארבע קבוצות: תרגול רצפת אגן, אלקטרותרפיה, משקולות וגינליות וקבוצת ביקורת.

כל המשתתפות נפגשו פעם אחת עם פיזיותרפיסטית וקיבלו הדרכה לגבי אנטומיה ותפקוד רצפת אגן. את כולן בדקו וגינלית, והדריכו לכיווץ נכון של רצפת האגן. כל המשתתפות שחולקו רנדומלית לקבוצות הטיפול (ולא לקבוצת הביקורת) נפגשו פעם בחודש עם פיזיותרפיסטית למעקב, עידוד, ובדיקת כוח השרירים. לקבוצת הביקורת לא היה מגע עם פיזיותרפיסטית במהלך ששת חודשי המחקר (מלבד הפגישה הראשונית).

מה עשו בקבוצת תרגול רצפת אגן? הנשים הונחו לעשות 8-12 חזרות של כיווץ מקסימלי של רצפת האגן, 3 פעמים ביום ובנוסף השתתפו בתרגול קבוצתי של 45 דקות פעם בשבוע. בטיפול הקבוצתי תרגלו כיווץ רצפת אגן במגוון מנחים כמו שכיבה, עמידה, על הברכיים, ישיבות שונות. היה דגש גם על החזקת כל כיווץ ל6-8 שניות וגם על כיווצים מהירים. בין כל כיווץ הנשים הונחו לנוח 6 שניות. הטיפול הקבוצתי כלל גם תרגול מודעות גוף, נשימה, טכניקות הרפיה וחיזוק של בטן, גב, ירכים.

מה עשו בקבוצת הגירויים החשמליים? 30 דקות של גירוי חשמלי נרתיקי ביום, בעוצמה כזו שגרמה לכיווץ השריר. פיזיותרפיסטית פגשה את המשתתפות האלו פעם בחודש, שינתה והתאימה את הגירוי החשמלי בהתאם לשיפור בשרירים.

מה עשו בקבוצת המשקולות הנרתיקיות? תרגול של 20 דקות ביום ועליה הדרגתית במשקל , מ20 גרם עד 70 גרם בתלות ליכולתן להחזיק את המשקולת בפנים.

מה זה בעצם דליפת שתן במאמץ?

דליפת שתן, כשמה כן היא, מצב שבו יש אובדן שתן לא רצוני. אחרי גיל 40, אחת מתוך 3 תחווה דליפה כזו. לפעמים זה ממש יכול לשנות את איכות החיים, לגרום לנו להמנע מחברה, מספורט, מיציאה מהבית. וגם חשוב לדעת, שגם דליפת שתן ממש קטנה, יכולה להיות מאד לא נעימה בשבילנו.

אנחנו מחלקים דליפת שתן לשלוש קטגוריות: דליפת שתן מתוך דחיפות, דליפת שתן במאמץ ודליפת שתן משולבת. דליפת שתן מתוך דחיפות מתרחשת כאשר אנחנו מרגישות דחף גדול מאד ללכת לשירותים והפיפי בורח לפני שאנחנו מצליחות להגיע לאסלה. דליפת שתן מתוך מאמץ מתרחש כאשר אנחנו קופצות /צוחקות/משתעלות ויש עליה בלחץ התוך בטני. דליפת שתן משולבת, היא שילוב בין השתיים.

סיכום מאמר שהראה כי חיזוק רצפת אגן הינו הטיפול האפקטיבי ביותר בדליפת שתן במאמץ לעומת אלקטרותרפיה ומשקולות נרתיקיות.
הדבר האחרון שאנחנו רוצות זה שתחששי לצחוק מכל הלב

תוצאות המחקר לאחר 6 חודשים:

#נשים הצליחו להתמיד הרבה יותר בקבוצת תרגול רצפת אגן לעומת אלקטרותרפיה ומשקולות.

#כל קבוצות התרגול הראו שיפור בכוח שריר אולם רק קבוצת תרגול רצפת אגן הראה שיפור משמעותי סטטיסטית בהשוואה לקבוצת הביקורת.

#היתה הפתחת משמעותית בדליפת השתן במבחן הפד* אצל הנשים בקבוצת תרגול רצפת אגן.

#הנשים עצמן דיווחו על שיפור בדליפת השתן. יותר נשים בקבוצת תרגול רצפת אגן דיווחו כי כבר אין להן בעיה של דליפות שתן בתום ששת חודשי התרגול.

מבחן פד בקצרה * : אחרי ריקון השלפוחית על ידי קטטר, מילאו אותה מחדש ב200 מ"ל של סליין. הנחו את הנשים לשים בתחתונים פד שנמדד לפני הבדיקה ואז הם רצו במקום ל30 שניות, ועשו JUMPING JACKS ל30 שניות (קפיצה עם רגלים נפתחות ונסגרות). לאחר הבדיקה הפד נמדד שוב.

לסיכום התוצאה המרכזית הראתה שרק חיזוק שרירי רצפת אגן היה אפקטיבי בשיפור כוח שרירי רצפת אגן ובהפחתה בדליפת שתן בנשים עם דליפת שתן במאמץ. הנשים בקבוצת תרגול רצפת אגן היו גם מרוצות יותר ופחות רצו טיפול נוסף. לא היו תופעות לוואי לתרגול רצפת אגן.

ביקורת על המאמר?

בקבוצת תרגול רצפת אגן, עשו הרבה דברים מעבר לתרגול כוח השרירים. הן חיזקו גם את הבטן, הגב, הירכים, עבדו על טכניקות הרפיה ומודעות גוף. היה כדאי להפריד ולבחון בנפרד כל סוג טיפול כזה (ובאמת עשו זאת במחקרים אחרים).


גם לך זה קורה? אל תחכי יותר! יש טיפול והוא אפקטיבי! כאן תוכלי לקרוא יותר על מה אני עושה בטיפול רצפת אגן.

קישור למאמר עצמו

Picture of יעל זעירי

יעל זעירי

פיזיותרפיסטית ומורה ליוגה, עוסקת בטיפול בכאב ובשיקום רצפת אגן. מאוהבת בגוף האנושי ומאמינה גדולה ביכולת שלו להחלים. ומה עוד? חנונית על!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הניוזלטר שלי הכי מרתק בעולם!
אני רוצה שתרשמי ותצטרפי למסע

הניוזלטר מגיע פעם בחודש למייל

הדברים הכי מעניינים על רצפת האגן והגוף, סיכומי מאמרים, סודות מהקליניקה

שיעורי יוגה מיוחדים בנושאים שונים

רעיונות איך לשלב את היוגה בחיי היום יום

הניוזלטר שלי הכי מרתק בעולם!

אני רוצה שתרשמי ותצטרפי למסע