יש לי צניחה. מה לעשות?

אם את פה, אולי בדיוק חזרת מרופא/ת הנשים שאמרה לך שיש לך צניחה. או שאולי, הרגשת כל מיני דברים, חיפשת בגוגל, ומצאת את הביטוי המלחיץ הזה: צניחת איברי אגן. אני פה, כדי להחזיר לך את הנשימה, כדי להגיד לך שהכל יהיה בסדר.

צניחת איברי אגן: מה זה?

בתוך קערת העצמות שהיא האגן, מסודרים שלושה איברים, מקדימה שלפוחית השתן, אחריה הרחם ולבסוף צמוד לעצם הזנב, הרקטום, סוף הצינור של מערכת העיכול. יש כל מיני סוגים של צניחות: שלפוחית השתן יכולה לאבד מהגובה שלה וכתוצאה להשען וליפול לכיוון הקיר הקדמי של הנרתיק. הרחם יכול לרדת מטה לכיוון הנרתיק, והרקטום יכול לאבד גובה ולהשען לכיוון הקיר האחורי של הנרתיק. יש עוד סוגים, אך אלו הנפוצים ביותר.

יש צניחות קלות (שיש לרבות מאיתנו, ולרוב לא נרגיש אותן) ויש משמעותיות יותר. בקליניקה אנחנו בודקות יחד עד כמה האיבר ירד מטה, האם הוא ירד מעט בתוך הנרתיק, האם הוא מגיע לפתח הנרתיק, האם יש בליטה שיוצאת מתוך הנרתיק. אנחנו בודקות את כל זה במנוחה, אך גם כשאנחנו מעלות את הלחץ התוך בטני (משתעלות לדוגמה), ואנחנו בודקות גם בשכיבה וגם בעמידה (כנגד כוח הכובד, הרי זה המצב הנורמלי שלנו. רוב הזמן אנחנו לא שוכבות).

חשוב לומר, הירידה הזו לרוב היא דינמית, זאת אומרת משתנה. אולי את מרגישה שבשעות הערב אי הנוחות משמעותית יותר ואחרי לילה של שינה טובה את מרגישה טוב יותר? זה סימן טוב, ואנחנו נשתמש בזה במהלך הטיפול.

היית אצל הרופאה וגילית שיש לך צניחה, או שהרגשת כובד או בליטה? זה הפוסט בשבילך. כנסי לקרוא כדי שתוכלי לנשום שוב ולהבין מה לעשות כבר עכשיו.
גם כשמרגיש חשוך, אור נכנס. אל תאבדי תקווה!

זה נפוץ? עד כמה זה נפוץ? אני לא היחידה שזה קורה לה?

זה כל כך נפוץ ואת ממש לא היחידה שזה קורה לה. במובנים מסוימים ירידה קלה של איברי האגן היא התרחשות נורמלית, במיוחד אחרי הריון ולידה. מה שאינו נורמלי, ואנחנו לא רוצות לחיות איתו, אלו סימפטומים כגון כאבים בפות/ באגן/ בגב, תחושות כובד, דליפות, דברים שמפריעים לאיכות החיים שלנו. המחקרים בנושא עדין לא בהירים מספיק, אך ההערכה היא כי 50% מהנשים אחרי הריון ולידה חוות צניחה של איברי אגן. 50%! אחת מכל שתיים!

דרך אגב, צניחת איברי אגן, יכולה לקרות גם לנשים שלא ילדו.

אוקי, אז מה עכשיו?

אם את מרגישה סימפטומים, כובד, כאב, אם ראית בליטה מהנרתיק, לכי להבדק. לכי לרופא/ת הנשים. אל תתביישי לומר מה קורה. בקשי הפניה לפיזיותרפיה של רצפת האגן. זה בסדר להרגיש את כל הרגשות! ואם התור לרופא רחוק, ואת מרגישה שאת לא יכולה לנשום מרוב לחץ, אל תהססי לפנות אלי ולהתייעץ.

יש משהו שאני יכולה לעשות בינתיים?

בטח. תמיד!

אם את סובלת מעצירות – זה הדבר הכי חשוב לטפל בו כרגע, זה גם משהו שנעסוק בו יחד כשתגיעי לפיזיותרפיה. נסי לשתות יותר, לאכול יותר ירקות ופירות, לא לדחות הליכה לשירותים כשיש דחף, לשבת עם שרפרף מתחת לרגלים ולנשום במקום לדחוף את הצואה החוצה. אם בכל זאת הצואה קשה ואינה יוצאת בקלות, פני לרופאת המשפחה והתייעצי עמה לגבי שימוש במרככי צואה בינתיים.

שיעולים הם גם כן אתגר לרצפת האגן. ביחוד אם הם ממושכים. אם את סובלת מאלרגיות/ משיעולים כרונים, פני לרופאת המשפחה והתייעצי גם לגבי טיפול מתאים.

האם את פעילה גופנית? פעילות גופנית חשובה מאד בהקשר של צניחת איברי אגן. אם את חוששת ולא יודעת מה לעשות, איזו פעילות מתאימה, אני פה ואת יכולה להתייעץ. פיזיותרפיסטים טובים מאד במציאת הפעילות הכי טובה בשבילך, והעלאתה בהדרגתיות עד שתגיעי לאן שאת רוצה. ברוב המקרים תוכלי לעשות כל פעילות גופנית שתרצי, אולי עם התאמות מסוימות, גם אם מדובר בריצה או שיעור זומבה!

אל תדאגי, זה שגילית שיש צניחה, לא אומר שלא תוכלי לעשות את הדברים שאת אוהבת יותר. יכול להיות שנצטרך לקחת הפסקה ואז לחזור לכך בהדרגתיות. נמצא את הדרך. הדבר הכי חשוב בפיזיותרפיה הוא לעזור לך לחזור לדברים שעושים לך טוב לגוף ולנפש.

האם לעשות תרגילי רצפת אגן?

תרגילי רצפת אגן יעילים מאד בכדי לשפר את הסימפטומים, אולם אנחנו צריכים לודא לפני כן מה מידת הצניחה, והאם את יודעת לאסוף את רצפת האגן נכון. בהפעלה נכונה של רצפת האגן תרגישי את פתח הנרתיק ופי הטבעת נסגרים מעט ואת התחושה שהכל נאסף מעלה. אל תשכחי גם לשחרר את הכיווץ!

נשים רבות, כשהן שומעות שיש להן צניחה, מתחילות להתהלך עם רצפת האגן מכווצת כל הזמן, ואנחנו לא רוצות לאסוף כל הזמן, זה יגרום לתוצאה ההפוכה: השרירים יתעייפו מאד ולא יוכלו למלא את תפקידם כיאות.

אז איזה תרגילים לעשות בינתיים?

תרגילי נשימה: הבסיסיים ביותר, לשכב, לנשום. להרגיש את ההתרחבות של הצלעות לצדדים, את הבטן מתמלאת. למצוא את הרגעים ביום שאת עוצרת בהם נשימה (כשאת מרימה שקיות סופר, כשאת מרימה את התינוק) ולנשום בהם. כשתגיעי לקליניקה נעשה עוד תרגילי נשימה רבים.

היית אצל הרופאה וגילית שיש לך צניחה, או שהרגשת כובד או בליטה? זה הפוסט בשבילך. כנסי לקרוא כדי שתוכלי לנשום שוב ולהבין מה לעשות כבר עכשיו.
איזו תזכורת נהדרת על עיפרון.

תנוחות הפוכות: יכולות להקל מאד על סימפטומים. תנוחה הפוכה היא תנוחה שבה האגן גבוה מהראש ולכן כוח הכובד עוזר לאיברי האגן לחזור למקומם. התנוחה הכי פשוטה היא שכיבה על הגב והרמת האגן על כריות /קוביית יוגה כך שהוא גבוה יותר. בתרגול יוגה לדוגמה, יש הרבה תנוחות הפוכות.

איך את מרגישה אחרי שקראת את הפוסט? אני ממש מקווה שאת נושמת קצת יותר בקלות. מצרפת עוד שני קישורים שיכולים לעזור ומזכירה לך שאת יכולה לפנות אלי. אל תהססי.

אמא אחת מבריטניה החליטה שהגיע הזמן לדבר צניחת איברי אגן. יש לה פודקאסט נהדר.

ראיון עם לי סלע, פיזיותרפיסטית רצפת אגן. דקה 38:20 תוכלי למצוא הסבר קצר על צניחת איברי אגן.

יעל זעירי

יעל זעירי

פיזיותרפיסטית ומורה ליוגה, עוסקת בטיפול בכאב ובשיקום רצפת אגן. מאוהבת בגוף האנושי ומאמינה גדולה ביכולת שלו להחלים. ומה עוד? חנונית על!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הניוזלטר שלי הכי מרתק בעולם!
אני רוצה שתרשמי ותצטרפי למסע

הניוזלטר מגיע פעם בחודש למייל

הדברים הכי מעניינים על רצפת האגן והגוף, סיכומי מאמרים, סודות מהקליניקה

שיעורי יוגה מיוחדים בנושאים שונים

רעיונות איך לשלב את היוגה בחיי היום יום

הניוזלטר שלי הכי מרתק בעולם!

אני רוצה שתרשמי ותצטרפי למסע